Nytt år betyr ny NM-periode. Og NM er noe som står høyt i kurs hos oss. Ikke fordi det er så fryktelig viktig med konkurranse, men fordi det er en periode hvor vi virkelig får testa hva vi er i stand til å få til, og tøye egne grenser innen musikkens innøvingsfase og fremføringsfase. Hvor trykker skoen? Hva er utfordringene våre? Og ikke minst – hvordan skal vi løse det? Hvordan skal vi jobbe for å bli enda litt bedre, og få til det vi trodde var for vanskelig? I enden av en intens øvingsperiode venter NM-fremføringa i Trondheim. Det er et virkelig høydepunkt, hvor medmusikanter fra fjern og nær kommer for å høre på hva dere har fått til i øvingsperioden. Det kan være fremmede fra en annen kant av landet, nabomusikanter fra samme område, eller andre som har funnet veien fordi de ar nysgjerrig på repertoaret. Målet er uansett det samme hvert år: å gjøre så bra som overhode mulig. Og å formidle en god konsert til de som har møtt opp, enten det er på øvelser, Før NM-konsert, eller i Olavshallen.

Så.. hva spellær Greåker i år, æ? 

I år har vi to stykker på repertoaret. En dæsj amerikansk, og mye spansk. Det første er «Godspeed» av den amerikanske komponisten Stephen Melillo. Korpset brukte stykket for 11 år siden, så for mange er det et nytt bekjentskap. Stykket er fra 1998, og komponist Stephen Melillo sier følgende om stykket: «Helt siden videregående har jeg signert mine brev med «Godspeed!… Vennlig hilsen Stephen Melillo». Folk pleide å le av meg for å signere på denne måten. Jeg vet fortsatt ikke hvorfor. Jeg signerer fortsatt min musikk og mine mest personlige brev på samme måte. Fra nå av skal jeg aldri signere med det ordet igjen uten å høre det som musikk!»

Videre forteller han at stykket handler om ungdommelig begeistring, hektisk forvirring og uskyldig iver. Midt i sus og dus kommer en erbødig bønn og en ode til det som er evig og mest stille. Musikken skal påminne om å ta livets utfordringer, med alt det innebærer: håp, dristighet, introspeksjon og sorg. I avslutningsdelen opplever man en seirende triumf. Så du verden, her er det bare å feste setebeltet og henge med på alt som skjer i løpet av de drøyt 5-6 minuttene stykket varer!

Vårt andre stykke er «Homenaje a Joaquin Sorolla» av spanske Bernardo Adam Ferrero. Vi stiftet først bekjentskap med stykket i 2018, og gleder oss til å kaste oss ut i det spanske universet igjen. Stykket er fra 1988, og er delt inn i fire satser. Disse fire satsene beskriver hver for seg et bilde av den valensiske maleren Joaquin Sorolla. Hele stykket er en hyllest av denne maleren. Her kommer en liten oversikt over hva satsene handler om:

  • Sats 1: El crit del Palleter: Dette bildet tar plass i den spanske selvstendighetskrigen i 1808, hvor en enkel halmselger  blir presentert som en nasjonalhelt i folkemengden, og oppfordrer folk til å ta del i opprøret mot Napoleon. Det musikalske arbeidet har som mål å formidle det inspirerende budskapet.
  • Sats 2: Pescadoras Valencianas: Kraften til det første maleriet står i kontrast til det andre maleriet som skildres. Her blir musikken mer jevn, myk og rolig. Sorolla er opptatt av å skildre det daglige arbeidet i Valencia-området, og i dette bildet kan vi se 3 fiskerkoner som venter langs stranden på at fiskebåtene skal komme inn, for senere å kunne fylle kurvene sine med fisk og selge på markeder. Sorolla var opptatt av å gi kvinnene verdighet, og anerkjenne dem som harde arbeidere som både bidrar i arbeidslivet, men som også tar vare på barna sine, som man kan se i bildet.
  • Sats 3: Sol del la Tarde: Dette er ifølge Sorolla selv, hans beste maleri. Dette bildet viser også dagliglivet i Valencia, og hvordan de brukte okser til å dra fiskebåter inn til fastlandet. I denne satsen kan man høre hovedtemaet som minner om den langsomme rytmen til oksene og fiskerne i havet.
  • Sats 4: Las Grupas: Denne satsen blander livlig rytmikk og delikate harmonier for å skildre en feststemning og middelhavssmaken som Sorolla til enhver tid fremkaller i bildene sine.

Så da vet dere hva som venter, og hva vi jobber med om dagen! Her er det bare å sæla på, og henge med så godt man kan. Greåker Musikkorps starter hele bøtteballetten i elitedivisjonen i år (igjen), og har fått det deilige tidspunktet 9:30 lørdag 16.mars. Vi oppdaterer med mer info om når og hvordan du kan høre NM-stykkene!

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.