Hvem er vi?

Greåker Musikkorps er et aktivt, ambisiøst og allsidig janitsjarkorps fra Sarpsborg, Østfold. Med fokus på godt sosialt miljø, musikk av høy kvalitet, og god kok🥳

I dag består korpset av ca. 45 spillende medlemmer i alle aldre. Siden vi befinner oss i smeltedigelen mellom Fredrikstad og Sarpsborg, består medlemsmassen vår av cirka 50/50 sarpinger og frekstinger. Vår faste dirigent er Geir Holm – en meget dyktig pedagog og musiker. Vårt repertoar og våre konserter favner mellom “lettbeint” til mer krevende musikk. Vi øver hver mandag på eget musikkhus på Greåker, fra kl. 19.00 til 22.00. I tillegg er det gjerne noen seminarer og ekstraøvelser spredd utover året.

Den 9.desember 1908 ble korpset konstituert med 13 medlemmer.
Foreningens navn ble Greaker Cellulose-arbeideres Musikkforening..

ÅRET RUNDT

NM for janitsjar

Året for Greåker sparkes i gang med NM-perioden. Da øver vi oss opp på ett til to stykker som skal framføres under NM for janitsjar i Trondheim helga før påske. I denne perioden har vi flere varierte øvelsesformer: tutti (hele korpset), i seksjoner, i grupper og med dyktige instruktører. Vi har siden 2013 holdt oss i 1.divisjon og elitedivisjon. Vi ønsker å skape så gode musikalske opplevelser som mulig, men NM skal først og fremst være en gøy, berikende og lærerik prosess for hele korpset, i tillegg til at NM i seg selv er veldig sosialt🥳

Tradisjonsrik vårsesong

I mai er vi i full aktivitet med spilleoppdrag 1.mai og 16.mai. 16.mai arrangerer vi også den tradisjonelle «Dagen før dagen»-konserten. På Sjølve Da’n, 17.mai, spiller vi diverse oppdrag på Greåker og Tinlund, i tillegg til det flotte barnetoget i Sarpsborg🇳🇴 Vårsesongen avrundes med en utendørs sommerkonsert i juni, og kanskje også en liten sommerfest.

Showpreget høstsesong

På høsten arrangerer vi gjerne en showkonsert/temakonsert. Disse har blitt avholdt på Sarpsborg Scene, Greåker videregående skole og eget Musikkhus. Konsertene skal være varierte og med underholdningsfaktor som passer et bredt publikum. Tidligere temakonserter har vært musikaler, Astrid Lindgrens verden, oktoberfest, og Trollmannen fra Oz. Vi har også hatt gode samarbeider med Grålum Vokalis og Diorama Sang Dans Drama. I desember runder vi av året på stemningsfullt vis med tradisjonsrik julekonsert i Tune kirke.

VÅR DIRIGENT

Geir Holm ble ansatt som dirigent for korpset i 2012. Han begynte sin musikalske karriere i Sarpsborg Guttemusikkorps, hvor han spilte klarinett. Senere ble altsaxofon hans instrument. Han har sin utdanning fra Norges Musikkhøyskole og var i flere år privatelev hos Daniel Deffayet i Paris.
Geir Holm har vært ansatt i Forsvarets Distriktsmusikkorps Vestlandet i Bergen. Mens han var bosatt i Bergen, underviste han bl.a. ved Musikkonservatoriet, samtidig som han var tilknyttet ensemblet BIT 20 og Bergen Filharmoniske Orkester. Geir Holm hadde sin debutkonsert som første saxofonist i Norge i 1990.

Holm ble ansatt i Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet i Halden som senere ble omdannet til det Det Norske Blåseensemble anno 1734. Fra 2005 ble han ansatt som førsteamanuensis i saxofon ved Norges Musikkhøgskole ved siden av stillingen i DNBE. Han har også en rekke oppdrag som freelance musiker og har vært med på mange CD utgivelser.

Han har dirigert flere amatørkorps, bl.a. Sarpsborg Janitsjarkorps i hele 13 år som han hadde mange topplasseringer med i elitedivisjonen i NM for janitsjarkorps.

BLI MED!

Hurra!😃 Ønsker du å spille med oss, eller ønsker du å vite mer? På Musikkhuset skal ingen måtte snu i døra, og vi ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen. Dersom du er mer nysgjerrig på hva vi kan tilby deg, så kan du ta en titt her!

HELE HISTORIEN

De første årene

Den 9. desember 1908 ble korpset konstituert med 13 medlemmer. Foreningens navn ble Greaker Cellulose-arbeideres Musikkforening. Hans Nilsen ble valgt som den første formann og G.M. Fosdahl fra Halden ble engasjert som instruktør.

Allerede i 1909 marsjerte man fra Greåker til Sarpsborg for å delta i demonstrasjonstoget der. Det store høydepunktet i korpsets første år var imidlertid pinseturen til Kristiania i 1909. Reisen skjedde med Trafikk 3, og man spilte til dans i Folkets Hus.

I korpsets første år var kontingenten 75 øre pr. uke. Dette strakk ikke til for å dekke korpsets utgifter. Sommeren 1910 fikk man derfor av fabrikken overlatt «Steinløkka». Dette var en festplass som lå nedenfor Greåker Fort. Der ble det avholdt dansefester på søndager for å få inntekter til korpsets drift.

I 1918 ble medlemmer fra sangkoret Klang som hadde sin egen lille musikkforening tilsluttet, og i 1919 ble det sammenslåing med Opstad musikkforening også kalt “Klevamusikken”. I den forbindelse ble navnet på korpset endret til Greåker Musikkorps.

I 20-årene var det både oppgang og nedgang, på et tidspunkt i 1924 ble korpset nær nedlagt. Dette skjedde ikke etter en rekke henstillinger fra lokalmiljøet. Etter dette var det god vekst i korpset. Dette var en periode hvor korpsmusikk var populært og man spilte på basarer, idrettsarrangementer, sangerstevner og til dans. Det ble også avholdt egne konserter i samarbeide med kor og solister samt kirkekonserter.

Greåker Musikkorps anno 1928.

Et fast innslag disse årene var avspilling av koraler hver påskemorgen fra Greåker Fort og ved Fredheim bedehus.

I 1933 ble Greåker Guttemusikkorps stiftet. Greåker Musikkorps var med på å støtte opp om dette arbeidet med instruktører og annen hjelp. I dag kjenner vi dette korpset som Tindlund Skolekorps.

GMK i moderne tid

Den største begivenheten i korpsets moderne historie er oppføringen av Musikkhuset. Dette ble gjort på dugnad av korpsets medlemmer og sto ferdig 13.februar 1982 etter 18 måneders arbeidsinnsats. For denne bragden ble korpset tildelt Tune Kommunes kulturpris for 1982 og senere samme år Østfold fylkes kulturpris. Musikkhuset har gitt korpset meget gode arbeidsforhold, men medfører også mye utenom musikalsk arbeide. Musikkhuset er også blitt en viktig faktor i det lokale kulturlivet. Her arrangeres det konserter, utstillinger samt at det leies ut til selskaper, seminarer og andre sammenkomster.

På de musikalske plan har det også skjedd store ting. Korpset har deltatt i en rekke konkurranser og festivaler, og de aller fleste gangene har GMK oppnådd 1.ærespris (over 90 poeng av 100 oppnåelige). De seneste årene har korpset deltatt ved NM for korps. 

I 1997 deltok slagverkgruppen i korpset i NM for ensemblespill og greide det mesterstykket å vinne hele konkurransen og NM-tittelen.

Greåker Musikkorps anno 2004.

Dirigenter de siste årene

Den dirigent som i nyere tid har betydd mest for GMK er uten tvil John Dalene. Han var dirigent i over 22 år og hadde som mål å gjøre korpset til et “Symphonic Band”. dvs. symfonisk besetning. Under hans ledelse ble det avholdt en rekke strålende konserter og han medvirket også til innspilling av en LP-plate. Det er sjelden at en dirigent har vokst inn i og blitt en institusjon i et korps slik John Dalene ble i GMK. I hans periode ble den nå tradisjonelle julekonserten startet. I 30 år sammen med Hafslundsøy Sangkor. De senere årene har Sangkoret Varden og Hannestad Skolekor vært samarbeidspartnere.

Etter John Dalenes tid har korpset hatt en rekke dirigenter ansatt på kortere og lengre engasjementer. Vi nevner blant annet Ingar Bergby, Pål Magnussen, Knut Henriksen og Hans Andreas Kølberg.

I 1997 overtok Rune A. Halvorsen som dirigent og førte korpset til en rekke fine plasseringer i NM for amatørkorps og lokale konkurranser. Vi nevner her Olavsspillene 1998 – 1.ærespris i 1. divisjon og NM 1998 –1.ærespris og 5. plass i 1. divisjon. Under 90-års jubileumeet ble det avholt en stor jubileumskonsert på Folkets Hus i Sarpsborg og korpsets hittil lengste utenlandstur til Østerrike. Rune A. Halvorsen dirigerte Greåker Musikkorps i 6 år, fram til sommeren 2003. Deretter overtok Christer Bergby som dirigent.

I Christers periode begynte korpset med årlige kulturuker på vinteren. Dette var arrangementer med kunstutstillinger og mange forskjelllige artister, både amatører og profesjonelle. Etter en pause på 7 år deltok vi igjen i NM for janitsjarkorps i 2007 med 1. plass i 5. divisjon og 1.ærespris med hele 97 poeng. I 2008 deltok vi i 4. divisjon med Lars Thomas Holm som prosjektdirigent og fikk 2. plass og 1.ærespris med 94,5 poeng. Dette betyr at i 2009 spiller vi 3. divisjon.

Våren 2008 overtok Terje Gravningsmyhr som fast dirigent. Han dirigerte korpset frem til 1. januar 2012. I november 2008 hadde korpset 100 års jubileum med jubileumskonsert og sommeren 2009 deltok vi i en stor korpsfestival i Valencia, Spania.

Geir Holm overtok som dirigent 1. januar 2012. Vi viser for øvrig til egen omtale av dirigenten. I NM for janitsjarkorps i mars 2012, som var Geirs første NM med Greåker Musikkorps, deltok korpset i 2. divisjon. Vi fikk en flott 2. plass og med det – opprykk til første divisjon!